اخذ دیپلم گردشگری بدلیل جذابیت دروس، سادگی و درصد قبولی بالا در مقایسه با سایر دیپلم ها مخصوصا برای شاغلین بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. و در مدت کوتاهی به صورت حضوری و غیر حضوری میتوان موفق به گرفتن دیپلم گردشگری کاردانش آموزش و پرورش شد. با اخذ دیپلم کاردانش گردشگری می توانید به فعالیتهای مرتبط با صنعت توریستم، تورلیدری، ایرانگردی و جهانگردی پرداخته و همچنین امکان ادامه تحصیل بدون کنکور در دانشگاههای معتبر ایران و جهان محیا خواهد شد. پس از دریافت دیپلم کاردانش گردشگری فنی حرفه ای فرصت راهیابی به دانشگاه بدون کنکور در رشته های: مدیریت هتلداری، مدیریت جهانگردی، خدمات گردشگری، تشریفات، مهمانداری هواپیما، حفاظت و مرمت آثار باستانی، باستان شناسی، راهنمای موزه و بناهای تاریخی، مردم شناسی و تمام رشته های مرتبط با صنعت گردشگری را کسب می نمایند.
در آموزش تورلیدری یا آموزش راهنمای عمومی گردشگری ضمن آشنایی با مفاهیم کلی راهنمایی سفر و تورهای داخلی و خارجی، کلیات و مفاهیم گردشگری، شناخت کافی از صنعت سفر و گردشگری صنایع دستی، آداب و رسوم و قومیت های مختلف کشور، بررسی روحیات ملل، ویژگی های تاریخی و جغرافیایی و معماری ایران، ویژگی های فرهنگی و ارتباط آن با مردم شناسی، بررسی صنایع دستی و معماری ایران از دیدگاه گردشگری، آموزش فن بیان و سخنوری، الگوهای رفتاری بین المللی، کاربرد قوانین و مقررات مرتبط با صنعت گردشگری و مذاهب گوناگون، سازماندهی و اجرای تورهای گردشگری و تور لیدری را فرا می گیرید.
با حضور در دوره آموزش راهنمای طبیعت گردی یا آموزش راهنمای اکوتوریسم، کارآموزان با اکو سیستم، اکوتوریسم، اصول گردشگری در طبیعت، مقررات محیط زیست و مناطق حفاظت شده، نحوه زندگی در طبیعت، حیات وحش، زمین شناسی، غارها، کوه ها، انواع اقلیم و آب و هوا، هواشناسی، انواع گونه های گیاهی ایران، روحیات اقوام ایران و سایر ملل، آموزش عکاسی و فیلمبرداری در طبیعت، آیین سخنرانی و فن بیان، ورزش های مرتبط با طبیعت گردی، فنون تورلیدری، زبان تخصصی گردش گری، همراهی و راهنمایی گردشگران و گروه های طبیعت گردی در مسیرهای طبیعت آشنا شده و با شرکت در آزمون فنی و حرفه ای موفق به دریافت گواهینامه بین المللی راهنمای طبیعت گردی می شوند. شغل راهنمای طبیعت گردی، با مشاغلی چون تورهای طبیعت گردی، آژانس های مسافرتی، هتلداری و مراکز ارائه دهنده خدمات مسافرتی و دیگر مشاغل مرتبط با حوزه گردشگری در ارتباط است.
برای راهنمایی گردشگران در موزه ها باید دوره آموزش راهنمای موزه یا Museum Guide را گذرانده باشید. شغل راهنمای موزه شغلی از حوزه گردشگری است که دارای شایستگی های: مفاهیم و تاریخچه موزه، آشنایی با کلیات و ساختار موزه ها، آشنایی با وظایف و عملکرد موزه ها، آشنایی با موزه های ایران و جهان، آموزش فنون موزه داری، آموزش بازاریابی موزه و طراحی موزه می باشد.
راهنمای گردشگری محلی بومی کسی است که به جزئیات جاذبه های فرهنگی، تاریخی و طبیعی شهرستان محل زندگی خود تسلط کامل داشته باشد. آموزش راهنمای گردشگری محلی بومی شغلی از رشته گردشگری در حوزه خدمات می باشد که دارای شایستگی هایی شامل: بکارگیری تعاریف و مفاهیم راهنمای بومی محلی، تبیین جاذبه های تاریخی بومی، تبیین جاذبه های فرهنگی بومی، تبیین جاذبه های طبیعی بومی می باشد و با استاندارد راهنمای محلی در ارتباط است.
مدیر تور گردشگری فردی است که دارای شایستگی هایی از قبیل مفاهیم صنعت گردشگری، مدیریت منابع انسانی، بررسی ارتباطات و انگیزش، بررسی بازارهای هدف و آمیخته بازاریابی، برنامه ریزی و اجرای تورهای داخلی و خارجی، قیمت گذاری انواع بسته های تور می باشد. مدیر تور آژانس های مسافرتی و گردشگری در دفتر یا شرکت خدمات مسافرتی و گردشگری به کار گمارده می شود. تا ضمن آگاهی و رعایت کامل کلیه قوانین و مقررات، در راستای اهداف و استراتژی های شرکت فعالیت نماید. حضور در دوره آموزش مدیر تور گردشگری و کسب گواهینامه رسمی و بین المللی از سازمان آموزش فنی و حرفه ای در بازآموزی و ارتقاء سطح کارکنان دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری تاثیر شگرفی دارد.
مدیر آژانس مسافرتی فردی است که توانایی مدیریت و رهبری دفاتر خدمات مسافرتی، انتخاب و استخدام افراد و کلیه امور دفتر مسافرتی را دارد. پس از دوره آموزش مدیر دفاتر خدمات مسافرتی فرد دارای شایستگی های: مدیریت برنامه ریزی در دفاتر خدمات مسافرتی و آژانس های مسافرتی، سازمان دهی و تامین نیروی انسانی در دفاتر خدمات مسافرتی، مدیریت روابط بین الملل در دفاتر خدمات مسافرتی، مدیریت بازار جهانگردی در دفاتر خدمات مسافرتی، تبیین وظایف تخصصی مدیر دفاتر خدمات مسافرتی، تجزیه و تحلیل مسائل مالی در دفاتر خدمات مسافرتی، تبیین کار آفرینی در دفاتر خدمات مسافرتی می باشد. مهارت های پیش نیاز شغل مدیریت آژانس های مسافرتی و مدیر دفاتر خدمات مسافرتی، آشنایی به فنون مدیریت و مهارتهای مرتبط با مدیریت می باشد.
کارمند مقدماتی فروش بلیط هواپیما فردی است که توانایی فروش بلیط پروازهای داخلی، صدور و ابطال بلیط پروازهای داخلی را داشته باشد. پس از دوره آموزش کارمند مقدماتی فروش بلیط و آموزش فروش بلیط پروازهای داخلی، فرد دارای شایستگی های: بررسی ویژگیهای کلی جغرافیایی ایران و جهان، تجزیه و تحلیل سازمان ها و انجمن های بین المللی فعال در صنعت گردشگری، برقراری ارتباط مطلوب با مخاطبان، بررسی شرکت های هوایی دنیا، بررسی مقررات مسافرتی کشورهای مختلف دنیا، فروش بلیط هواپیما، صدور و ابطال بلیت هواپیما در پروازهای داخلی، بررسی و تطبیق زمان های بین المللی در دنیا می باشد.
کارمند متوسط فروش بلیط به شخصی اطلاق می شود که توانایی فروش بلیط پروازهای خارجی، صدور و ابطال بلیط پروازهای خارجی را داشته باشد. پس از دوره آموزش کارمند متوسط فروش بلیط فرد دارای شایستگی های: بکارگیری سیستم های کامپیوتری شرکت های مختلف هوایی، مسیریابی مناسب جهت مسافرین هوایی، کاربرد انواع مسافرت های هوایی، کاربرد انواع بلیط های پروازهای خارجی، آموزش فروش بلیط پروازهای خارجی، تقسیم بندی انواع نرخ های عادی و ویژه بلیط هواپیما، تهیه گزارش فروش و ارسال آن می باشد.
کارمند فروش بلیط پیشرفته توانایی فروش بلیط هواپیما، صدور و ابطال بلیط پروازهای خارجی و خواندن بخشنامه های کلیه ایرلاین های هوایی را دارد. در دوره آموزش کارمند فروش بلیط پیشرفته مهارت هایی در زمینه ارتباط با کارکنان دفاتر خدمات مسافرتی، اصطلاحات و بخشنامه های مرتبط با فروش بلیط هواپیما، بخشنامه های خطوط هوایی داخلی، بخشنامه های خطوط هوایی خارجی، برقراری ارتباط با شرکت های هوایی داخلی و شرکت های هوایی خارجی کسب می نمایید.
کارمند بازاریابی و فروش در آژانس های جهانگردی کسی است که علاوه بر آشنایی کامل به یک زبان تخصصی بین المللی، شناخت کافی و کامل از اصول بازاریابی، روحیات ملل، آداب معاشرت، فن بیان، مقررات ویزا و تورهای کشورها، سیستم های حمل و نقل زمینی، هوایی، دریایی و فنون مذاکره و روابط انسانی داشته باشد. پس از دوره آموزش کارمند بازاریابی و فروش آژانس های مسافرتی فرد دارای شایستگی های: توانایی در بازاریابی حرفه ای و مارکتینگ، اصطلاحات و واژه های بازاریابی، شناخت روحیات ملل، مهارت آداب معاشرت، توانایی در فن بیان، توانایی در شناخت مقررات ویزا ها و تورها، درک سیستم های حمل و نقل زمینی- هوایی و دریایی، توانایی در برقراری روابط انسانی، فنون مذاکرات حرفه ای، بکارگیری ضوابط ایمنی و بهداشت کار در محیط کار می باشد.
راهنمای گردشگری فرهنگی شخصی است که کلیه جاذبه های فرهنگی و بومی کشور را می تواند به گردشگران معرفی نماید. پس از دوره آموزش راهنمای گردشگری فرهنگی فرد دارای شایستگی های: تعاریف و مفاهیم پایه میراث فرهنگی، بررسی رابطه فرهنگ و مذهب، بررسی رابطه فرهنگ و اقلیم، استفاده از زبان گویش و ادبیات محلی در گردشگری فرهنگی، کاربرد موسیقی سنتی در گردشگری فرهنگی، بررسی جشن ها و مدیریت آن در فرهنگ، بررسی رابطه فرهنگ و بازیهای محلی، بررسی رابطه فرهنگ و صنایع دستی، بررسی رابطه فرهنگ و غذاهای بومی و محلی، برنامه ریزی و اجرای بسته سفر گردشگری فرهنگی می باشد. مهارت پیش نیاز دوره آموزش راهنمای گردشگری فرهنگی، کسب مهارت و مدرک راهنمای عمومی گردشگری می باشد.
راهنمای گردشگری سلامت فردی است که توانایی هدایت و راهنمایی گروه مسافران درمانی برای مقاصد پذیرایی گردشگری سلامت را دارا می باشد و همچنین شناخت کافی از گردشگران پزشکی و درمانی و نحوه خدمات رسانی به آنها را دارد. با گذراندن دوره آموزش راهنمای گردشگری سلامت فرد دارای شایستگی های: مفاهیم گردشگری سلامت، وظایف راهنمای گردشگری سلامت، برقراری ارتباط راهنمای گردشگری سلامت با نهادهای ذیربط، سازماندهی و برنامه ریزی گردشگری سلامت در ایران و جهان و کاربرد قوانین و مقررات خدمات گردشگری سلامت می باشد. مهارت های پیش نیاز دوره آموزش راهنمای گردشگری سلامت، کسب مهارت و مدرک راهنمای طبیعت گردی فنی و حرفه ای می باشد.
خبرنگار گردشگری كسی است كه ضمن آگاهی كامل بر مسایل گردشگری، توانایی تهیه، ثبت و ارایه اخبار و رخدادهای مربوط به حوزه گردشگری را دارد. بعد از دوره آموزش خبرنگار گردشگری با مدرک فنی و حرفه ای، فرد دارای شایستگی های: مفاهیم پایه گردشگری، فن بیان و ارتباطات، بررسی تاثیر روانشناسی و مردم شناسی در گردشگری، استفاده از مجلات، روزنامه ها، وب سایت ها و رسانه های صوتی و تصویری در حوزه گردشگری و تهیه گزارش، عكس و فیلم مربوط به رخدادهای گردشگری می باشد.
راهنمای زبان تخصصی گردشگری به فردی گفته می شود که توانایی مکالمه انگلیسی و برقراری ارتباط به زبان خارجی با گردشگران را دارد. پس از دوره آموزش راهنمای زبان تخصصی گردشگری فرد دارای شایستگی های: بررسی صنعت سفر و گردشگری، بررسی قومیت های مختلف کشور، بررسی ویژگیهای تاریخی و فرهنگی، بررسی سبک های معماری، فن بیان و سخنوری به زبان انگلیسی، روحیات ملل، کاربرد قوانین و مقررات گردشگری، کاربرد لغات و اصطلاحات تخصصی انگلیسی در اجرای تورهای گردشگری و بررسی اکوتوریسم منطقه می باشد.
راهنمای تورهای ماجراجویانه فردی است آگاه به امور گردشگری و ارتباط موثر با المانهای برگزاری تورهای گردشگری. این فرد توانایی همراهی و اجرای برنامه های هیجان انگیز داخل شهری و مناطق طبیعی بکر و نیز اجرای امور گروه در شرایط بحرانی برای برگزاری تور را دارد. پس از دوره آموزش راهنمای تورهای ماجراجویانه فرد دارای شایستگی های: مفاهیم پایه گردشگری، جایگاه ماجراجویی در صنعت گردشگری، انجام برنامه های تفریحی ماجراجویانه در اوقات فراغت، انجام اقدامات لازم در شرایط بحرانی تورهای ماجراجویانه، بکارگیری مدیریت زمان در اجرای تورهای ماجراجویانه، برنامه نویسی تورهای ماجراجویانه، هدف گذاری و اجرای تورهای ماجراجویانه، برقراری ارتباط با دفاتر برگزار کننده تورهای ماجراجویانه و کار با دستگاه GPS می باشد. مهارت های پیش نیاز دوره آموزش راهنمای تورهای ماجراجویانه با مدرک فنی و حرفه ای، کسب مهارت راهنمای اکوتوریسم و طبیعت گردی می باشد.
مربی گردشگری کودکان به فردی اطلاق می شود که توانایی تفهیم اطلاعات گردشگری به کودکان را داشته باشد و بتواند در رشد و توسعه بهبود سفر و فرهنگ گردشگری به کودکان کمک نماید. پس از دوره آموزش مربی گردشگری کودکان فرد دارای شایستگی های: گردشگری و اصطلاحات سفری برای کودکان، هتل ها و مراکز اقامتی و بخش های مربوط به آن، شرایط سفر و برنامه های قبل از سفر، تقسیم بندی مکان های جذاب گردشگری به مسافران، اصول ورود به فضاهای مورد بازدید گردشگران برای کودکان، نکات مهم در خصوص سفر با وسایل نقلیه (هوایی،دریایی،زمینی) برای کودکان، برقراری ارتباط موثر و دوستانه کودکان با توریستها، موارد مهم در هنگام حضور در رستورانها و مراکز پذیرایی، اصول راه اندازی تورهای گردشگری برای کودکان، بیماریهای رایج کودکان در سفر و اصول پیشگری از آن، اصول اقامت در طبیعت و تجهیزات کمپینگ، انواع بازی ها و ورزشهای کودکان در گردشگری می باشد.
فن بیان و سخنرانی و مهارتهای ارتباطی این امکان را به شما می دهد تا بتوانید مهارت های سخنرانی و فن بیان و صحیح صحبت کردن را در خود پرورش دهید. بطور خلاصه فن بیان هنر خوب حرف زدن و حرف خوب زدن است. پس از دوره آموزش فن بیان و سخنوری، تکنیکهای اعتماد به نفس و رفع خجالت و کم حرفی، تکنیکهای کاربردی فن بیان، داشتن صدایی رسا و گیرا، مدیریت ترس از سخنرانی، نحوه نوشتن متن سخنرانی، روشهای تقویت حافظه، روانشناسی مخاطبین، الگوهای رفتاری و زبان بدن (Body Language)، روش ها و مهارت های برقراری ارتباط و روابط عمومی، ایجاد ارتباط موثر و خوب در جامعه، آداب معاشرت حرفه ای، فنون کسب شخصیت کاریزماتیک یا جذابیت، اثرگذاری و الهام بخش بودن را در دوره فن بیان و سخنرانی و مهارتهای ارتباطی فرا می گیرید.
در حال بروزرسانی...
در حال بروزرسانی...