آشنایی با کشور آذربایجان
جمهوری آذربایجان، بزرگ ترین کشور قفقاز واقع در قفقاز جنوبی می باشد که در شرق اروپا و آسیای غربی و در مجاورت دریای خزر قرار دارد. پایتخت و بزرگ ترین شهر این کشور، باکو و زبان رسمی آن، ترکی آذربایجانی است.
این سرزمین تا حدود دویست سال پیش جزو کشور ایران بود ولی در جنگ های ایران و روسیه، طی قراردادهای گلستان و ترکمانچای به روسیه ملحق شد. آذربایجان دارای میراث فرهنگی تاریخی کهن است. با فروپاشی امپراتوری روسیه، جمهوری دمکراتیک آذربایجان در ۲۸ مه ۱۹۱۸ تأسیس شد و از جمهوری فدرال دموکراتیک قفقاز جنوبی، اعلام استقلال کرد. در تاریخ ایران هیچگاه آدربایجان نامیده نمیشد بلکه اران یا آران خطاب میشد.
جمهوری آذربایجان در جنوب رشته کوه قفقاز و شمال رودخانه ارس و در کنار دریای خزر واقع شده است. سه رشته کوه، قفقاز بزرگ در شمال، قفقاز کوچک در غرب، و کوه های تالش در جنوب، این کشور را احاطه کرده است. این کوه ها ۴۰ درصد از مساحت جمهوری آذربایجان را دربرگرفته است تنوع زیستی و گیاهی آذربایجان به دلیل تنوع آب و هوا بسیار زیاد است از لحاظ آب و هوایی، جمهوری آذربایجان دارای چندین نوع آب و هوای مختلف است.
جاذبه های گردشگری و دیدنی های کشور آذربایجان
کشور آذربایجان، دیدنی ها و جاذبه های گردشگری بسیار متنوعی دارد. از مناظر طبیعی کوهستان ها و شهرهای سرسبز و چشم اندازهای زیبا تا مناطق نیمه خشک که هر کدام زیبایی و جذابیت خاصی را برای گردشگران رقم می زند.
ایچری شهر باکو: ایچری شهر یا بافت قدیمی شهر باکو جزو دیدنی ترین مناطق باکو به شمار می آید. ایچری شهر را با نام ارگ باکو نیز می شناسند. در این منطقه شهر علاوه بر بناهای تاریخی مانند قلعه دختر، کاخ شروان شاهان و دروازه مراد می توان به حمام های قدیمی، کاروانسراها و مساجد نیز اشاره کرد. در این قسمت از شهر صنایع دستی نظیر سرامیک های نقاشی شده، فرش های سنتی آذربایجان و ... نیز به فروش می رسد.
قلعه دختر در باکو: قلعه دختر (قیز قالاسی) از آثار تاریخی دوران ساسانیان در شهر باکو است. گفته می شود که این بنا عبادتگاه زرتشتیان بوده و آنها برای زیارت به آنجا می رفتند. قلعه دختر پس از آسیب های متعددی که در دوران های مختلف دیده است نهایتا در سال 1960 بازسازی و در 1964 به موزه تبدیل شده است. این بنا از سال 2000 در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.
کاخ شیروان شاهی باکو: کاخ شیروان شاهی باکو یکی از قدیمی ترین، مهم ترین و زیباترین بناهای کشور آذربایجان و شهر باکو است. کاخ شیروان شاه با معماری کهن در کنار رستوران ها، مغازه های سنتی و بنای تاریخی قلعه دختر در بافت قدیمی و بر روی بلندترین تپه شهر باکو قرار دارد. این کاخ که به جا مانده از دوران سلطنت شروان شاهان بر آذربایجان است، جزئیات جالبی دارد از جمله، کنده کاری ها، طاق های سنگی کاخ، دیوان خانه که ساختمان هشت ضلعی گنبدی شکل است، و درب های مجزای ورود کارکنان کاخ.
برج های شعله در باکو: مجموعه سه برج که به شکل شعله های آتش طراحی و ساخته شده اند در مرکز شهر باکو قرار دارند. پس از غروب آفتاب و تاریک شدن هوا با شروع نمایش نورپردازی این برج ها فضای خیره کننده ای ایجاد می شود که برای هر بیننده ای جذاب است. رنگ های نورپردازی این برج رنگ های پرچم کشور آذربایجان است. برج های شعله بر روی تپه ای مشرف به شهر قرار دارند به همین دلیل از هر نقطه ای در شهر باکو دیده می شوند.
موزه فرش شهر باکو: بنای موزه فرش شهر باکو به شکل خلاقانه ای طراحی و ساخته شده است. ساختمان این موزه شبیه یک فرش لوله شده است. موزه فرش باکو بزرگ ترین مجموعه فرش های آذربایجان را که کلکسیونی از فرش هایی نفیس، گرانبها و تاریخی محسوب می شوند را نمایش می دهد. در این موزه علاوه بر فرش، زیورآلات، مجموعه محصولات فرشی، مجموعه ظروف فلزی، مجموعه ظروف چینی و گلدوزی ها، مجموعه ظروف سرامیکی، شیشه ای، چوبی و کاغذی و لباس های سنتی و محلی کشور آذربایجان نیز وجود دارد.
مرکز فرهنگی حیدر علی اف در باکو: مرکز فرهنگی حیدر علی اف شهر باکو با بنایی جالب و منحصر بفرد یکی از دیدنی های شهر باکو به شما می آید. معماری خاص این بنا و رنگ سفید آن برای گردشگران بسیار جذاب است. در این مرکز فرهنگی که به موزه شباهت دارد گردشگران می توانند از قسمت های مختلفی چون لباس های سنتی کشور آذربایجان، عروسک های هنری، کلکسیون ماشین های کلاسیک، سازهای سنتی و کلاسیک و بخش مربوط به زندگی حیدر علی اف بازدید نمایند. همچنین محوطه این مرکز فرهنگی نیز با فضای سبز چشم نوازش جزو دیدنی های این بنای خاص است.
بلوار شهر باکو: بلوار باکو در واقع نوار ساحلی جنوبی دریای خزر در شهر باکو است که بعنوان تفرجگاهی محبوب در شهر باکو شناخته می شود و یک پارک ملی است. در این بلوار امکاناتی چون، کافه های متعدد، مراکز خرید، مسیر دوچرخه سواری، رستوران، سینما و دهها اماکن تفریحی وجود دارد و شبها با نورپردازی زیبایی که انجام می شود جذابیت خاصی برای گردشگران بوجود می آورد. بلوار باکو از میدان ملی پرچم که یکی از میادین معروف شهر است، شروع می شود و در میدان آزادی باکو به پایان می رسد.
معبد آتشگاه در باکو: این معبد باستانی زرتشتی در منطقه سوراخانی واقع شده است و به خاطر شعله های دائمی اش، مکانی بسیار مقدس بوده است. شعله های دائمی این معبد بواسطه مخازن گازی که زیر زمین وجود داشته همیشه روشن بوده است. بنای معبد در قرن هجدهم ساخته شده و با وجود سادگی، بسیار دیدنی است.
کشور آذربایجان دارای زیبایی های طبیعی و مصنوعی بسیار زیادی است از کاخ ها و بناهای تاریخی گرفته تا مناظر چشم نواز طبیعی در شهرها و روستاهای این کشور، علاوه بر آثار و مکان های توصیف شده در بالا گردشگران می توانند از پارک ملی آبشرون، پارک ملی آق گل، شهر تاریخی شکی، شهر قوبا، موزه ادبیات نظامی گنجوی، موزه کتاب های مینیاتوری باکو، خیابان شهدا باکو، مسجد جامع نخجوان، پارک ونیز کوچک، دریاچه باتابات، سالن تئاتر اپرا و باله باکو، کاخ اسماعیلیه و ... دیدن نمایند.
غذاهای کشور آذربایجان
خوراکی ها و غذای هر منطقه از کره زمین نشان دهند تنوع گیاهی و زیستی آن منطقه است. چرا که غذا در هر کشوری از فرهنگ و آداب و رسوم غذایی آن کشور می آید و بیانگر تنوع مواد غذایی آن هاست و نشان می دهد که مثلا بیشتر دام پروری می کنند یا شهری ساحلی دارند که غذای دریایی را ترجیح می دهند. غذاهای کشور آذربایجان شباهت زیادی به غذاهای ما ایرانی ها دارند.
- پلو: ترکیبی خوش از طعم از برنج، آجیل، میوه های خشک، ادویه های معطر و گوشت پخته است.
- کباب: انواع گو شت ها و سبزیجات را به سیخ کشیده و کباب میکنند.
- دلمه: که در برگ مو یا برگ کلم و یا بادمجان و فلفل دلمه طبخ می شود.
- دوگا: آش دوغ که با سبزی های محلی و حبوبات و ماست ترش یا دوغ تهیه می شود.
- کوفته بزباش: کوفته تهیه شده با گوشت که داخل آن را با آلو پر می کنند و در کنار سیب زمینی و نخود در سس مخصوص تهیه می شود.
- لاوانگی: مرغ یا ماهی شکم پر با مغز گردو و سبزیجات معطر.
- دوشبارا: خمیرهای پر شده با گوشت که در آب گوشت پخته می شود.
- بادام بورا: شیرینی که با دارچین، شکر و آجیل خرد شده تهیه می شود.
- باقلوا: دسر سنتی که با لایه های خمیر پر شده از آجیل تهیه می شود.