جاذبه های گردشگری تهران
تهران پرجمعیت ترین شهر و پایتخت ایران، مرکز استان تهران و شهرستان تهران است. این شهر بیست و چهارمین شهر پرجمعیت جهان و پرجمعیت ترین شهر غرب آسیا به شمار می رود. کلان شهر تهران نیز دومین کلان شهر پرجمعیت خاورمیانه است.
تهران در پهنه ای بین دو وادی کوه و کویر و در دامنه های جنوبی البرز گسترده شده است و ۷۳۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. از دید ناهمواری های طبیعی، تهران به دو ناحیه کوهپایه ای و دشتی تقسیم می شود. از کوهپایه های البرز تا جنوب شهر ری، تپه های کوچک و بزرگ پرشماری وجود دارند. تهران دارای اقلیم نیمه خشک است. شمال شهر به دلیل ارتفاع بیشتر، خنک تر از دیگر مناطق شهر است. همچنین بافت نامتراکم، وجود باغ های کهن، بوستان ها، فضای سبز حاشیه بزرگراه ها و کم بودن فعالیت های صنعتی در شمال شهر کمک کرده اند تا هوای مناطق شمالی به طور متوسط ۲ تا ۳ درجه سانتی گراد خنک تر از مناطق جنوبی شهر باشد.
تهران بزرگ ترین شهر فارسی زبان جهان است. ۹۸ درصد تهرانی ها زبان فارسی را می فهمند و ۱۰ درصد از آن ها توان گفتگو به حداقل یکی از زبان های رایج جهان را دارند. گویش قدیم تهرانی، در گذشته گویش خاص مردم تهران بود که در طول زمان کم رنگ شد و تغییراتی یافت. لهجه تهرانی تنها دارای واژگان متفاوت نبود و در برخی موارد، دارای قواعد، رسم و ساختار ادبی بوده است. در هر بخش از تهران، این لهجه از شهرهای مجاور اثر گرفت و مناطق شمالی مانند ونک و شمیران و تجریش، گویش مازندرانی، مناطق جنوبی تهران که با شهر ری مجاور بوده گویش راجی (رازی) داشته و مناطق غرب تهران به سمت کرج نیز متأثر از تاتی بود.
پیشینه زندگی در تهران به حدود هفت هزار سال پیش بر میگردد، و ری یکی از مناطق مهم اطراف تهران به حساب می آمده که رونق بسیاری داشته است. در دوران صفویه بر اهمیت تهران افزوده شد و با پادشاهی آقامحمدخان قاجار و پایتخت شدن تهران رشد این شهر سرعت یافت و در دوران پهلوی حرکت به سوی مدرن شدن تهران چهره این شهر را تغییر داد و امروز تهران به یک کلان شهر مهم در آسیا تبدیل شده است.
جاذبه ها و دیدنی های شهر تهران
در هر فصل و زمانی که در تهران حضور داشته باشید جاذبه های متنوعی برای دیدن وجود دارد. تهران به لطف پایتخت بودنش دارای کاخ ها، موزه ها، پارک ها، آثار تاریخی و ... بسیاری است، همچنین ییلاق ها و روستاهای اطراف این شهر نیز جزو مقاصد جذاب گردشگری به شمار می آیند.
کاخ موزه گلستان: در میدان ارگ و در کنار بازار بزرگ تهران مجموعه زیبای کاخ گلستان قرار دارد. ساخت این کاخ از دوران صفویه شروع شده و تا دوران قاجار ادامه یافته است. این مجموعه کاخ شامل: تالار اصلی، شمس العماره، تخت مرمر، تالار الماس، ایوان تخت مرمر، تالار سلام، تالار سفره خانه، خلوت کریم خانی، تالار برلیان، عمارت بادگیر و کاخ ابیض است.
کاخ موزه سعد آباد: این کاخ که استراحتگاه تابستانی شاهان قاجار بوده است در منطقه خوش آب و هوای شما تهران قرار دارد. کاخ سبز، کاخ ملت، موزه نگارستان، موزه برادران امیدوار، موزه خط، موزه چهره های ماندگار، موزه ظرف، موزه استاد بهزاد، موزه مردم شناسی، موزه هنرهای زیبا، موزه مینیاتور، موزه نظامی و موزه آب از بخش های مختلف این مجموعه کاخ عظیم است.
موزه ملی ایران یا موزه ایران باستان: موزه ملی ایران مهم ترین و بزرگ ترین موزه در کشور است که از دو بخش ایران باستان و دوران اسلامی تشکیل شده است. در این موزه کهن ترین گنجینه های ایران نگهداری می شود. همچنین بنای این موزه به دست آندره گدار فرانسوی با الهام از معماری ساسانی و ایوان تیسفون ساخته شده و با هشتاد سال قدمت، خود بنا نیز به یکی از مكان های دیدنی تهران تبدیل شده است.
پل طبیعت تهران: پل طبیعت به عنوان یکی از نمادهای تهران پارک طالقانی را به پارک آب و آتش متصل می کند. طراحی خاص، دید زیبا از شهر تهران، نورپردازی در شب، وجود کافه ها و فضای تفریحی این پل را به یکی از دیدنی های تهران برای گردشگران تبدیل کدره است.
عمارت مسعودیه: عمارت مسعودیه یکی از بناهای تاریخی به جامانده از تهران قدیم و دوره قاجار است. این عمارت را به دستور مسعود میرزا ساختند و به همین دلیل با نام مسعودیه معروف شد. معماری زیبای این عمارت و تزیینات بکار رفته در احداث آن گویای هنر زیبای ایرانی است و لذت دیدن آن را دو چندان می کند.
بازار بزرگ تهران: بازاری بجا مانده از دوران قاجار در تهران است. این بازار با تیمچه ها، سراها، پاساژها، رستوران ها و ... جزو شلوغ ترین و پر بازدید ترین مکان های دیدنی تهران به شمار می آید. بازار بزرگ تهران درست مثل سایر بازارهای ایران از طاق های ضربی، راهروهای متعدد و باریک، گنبد و... تشکیل شده است و با اینکه به مرور زمان دستخوش تغییرات زیادی شده است؛ هنوز هم برخی بخش های قدیمی و زیبای آن پابرجا هستند.
برج میلاد: برج میلاد تهران در ابتدا با هدف بهبود وضعیت شبکه های مخابراتی ساخته شد. اما پس از مدتی از آن به عنوان یک مرکز تفریحی، فرهنگی و هنری نیز رونمایی شد. برج میلاد امروزه به یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری تهران شده است. شما می توانید از موزه مشاهیر، موزه شهرداری، سکوی دید سربسته، گنبد آسمان و جاذبه های گوناگون دیگر در برج میلاد دیدن نمایید.
مسجد و مدرسه سپهسالار: معماری مسجد و مدرسه سپهسالار که در واقع اولین و بزرگ ترین مسجد و مدرسه تهران به شمار می رود، ترکیبی از معماری ایرانی و معماری مسجدهای استانبول است. طرح این بنا به طور مشخص از مسجد جامع اصفهان، مدرسه چهارباغ اصفهان و مسجد ایاصوفیه استانبول برگرفته شده است. موسس مسجد مدرسه سپهسالار، میرزا حسین خان سپهسالار قزوینی، صدر اعظم ناصرالدین شاه قاجار بوده است که دستور ساخت آن را در سال ۱۲۵۸ صادر کرد.
موزه خزانه جواهرات ملی: در این موزه خزانه شما می توانید از زیباترین و منحصر بفرد ترین جواهرات ایران و دنیا دیدن نمایید. الماس دریای نور (بزرگترین الماس صورتی دنیا)، الماس نورالعین، تاج کیانی، تخت نادری، تخت طاووس، کُره جواهرنشان، الماس های زرد، سیاه و سرخ، بزرگترین لعل دنیا و... بخشی از جواهرات این گنجینه بشمار می آیند.
دریاچه چیتگر: این مجموعه تفریحی با وسعت 250 هکتار که 130 هکتار آن به خود دریاچه اختصاص دارد، دریاچه چیتگر یا شهدای خلیج فارس به منظور تلطیف و کاهش آلودگی هوا در شمال غرب تهران ساخته شد و شامل امکانات مختلف تفریحی و رفاهی می شود.
شهر تهران دارای جاذبه ها، مکان های توریستی، ییلاق های خوش آب و هوا و مراکز مهم و دیدنی فرهنگی و تاریخی بسیاری است، به طوری که برای بازدید از همه این جاذبه ها و دیدنی ها باید چند روزی را در این شهر سپری کرد. علاوه بر مکان های دیدنی که در بالا از آن ها یاد شد گردشگران می توانند از موزه های مختلف این شهر (موزه فرش، موزه رضا عباسی، موزه هنرهای معاصر، موزه سینما و...) پارک های زیبایی چون (پارک ملت، پارک ساعی، پارک آب و آتش، بوستان جوانمردان، بوستان نهج البلاغه، پارک جنگلی چیتگر و ...) آثاری چون کاخ موزه ها و بناهای تاریخی و ییلاق های اطراف تهران دیدن نمایند.
معروف ترین غذاهای شهر تهران
از آنجا که ایران را به عنوان کشوری چهار فصل می شناسیم، می دانیم که تنوع محصولات زراعی و دامی بسیاری در این کشور وجود دارد و در گوشه گوشه ایران انواع غذاها با توجه به نوع اقلیم و محصولات مختلف کشاورزی طبخ و آماده می گردد. از این رو تنوع غذایی در ایران بسیار بالاست و گردشگران از غذاهای ایرانی استقبال می کنند.
علیرغم سرو انواع غذاهای بین المللی در رستوران ها و بهترین کافه های تهران ذهن مسافران را از غذاهای محلی تهران دور کرده است اما این شهر نیز مانند دیگر شهرهای کشورمان غذاهای سنتی مخصوص به خود را دارد که به نوعی هویت تهران محسوب می شوند. در ادامه می خواهیم شما را با تعدادی از غذاهای محلی پایتخت آشنا کنیم.
- سرگنجشکی: ترکیب گوشت چرخکرده با پیاز و ادویه و فرم دادن به شکل توپ کوچک.
- آش شله قلمکار: گوشت گوسفند و انواع حبوبات و سبزیجات معطر.
- والک پلو: نوعی سبزی کوهی با طعمی شبیه سیر که با برنج دم میکشد.
- دمپختک باقالی: برنج و باقالی زرد را با هم دم میگذارند و به همراه انواع گوشت ها یا بدون گوشت سرو می شود.
- قیمه: خورشتی لذیذ از گوشت و لپه و ادویه که همراه برنج زعفرانی یا زیره پلو سرو می شود.
- قورمه سبزی: خورشتی بسیار لذیذ از گوشت و سبزی قورمه سبزی که باید خوب پخته شود.
- لوبیا پلو: ترکیب برنج و لوبیا سبز و گوشت که با هم پخته و دم میکشد.
- هفت رنگ پلو: غذایی تشکیل شده از هفت پلوی مجلسی که رنگ های متفاوتی دارد و با گوشت سرو می شود.
- کوفته دست به گردن: غذایی است که با برنج، گوشت گردن چرخکرده، تخممرغ، سبزیجات خشک معطر، آرد نخودچی، رب گوجهفرنگی، پیاز و ادویهجات درست میشود.