جاذبه های گردشگری تبریز
تبریز بزرگ ترین شهر در منطقه آذربایجان ایران، این شهر مرکز استان آذربایجان شرقی و هسته مرکزی کلان شهر تبریز است. تبریز، بزرگ ترین قطب اقتصادی منطقه آذربایجان ایران و مرکز اداری، ارتباطی،صنعتی، بازرگانی، سیاسی، فرهنگی و نظامی این منطقه شناخته می شود. شهر تبریز ۲۴۴٫۵۱ کیلومتر مربع وسعت دارد و سومین شهر بزرگ ایران (به لحاظ مساحت) پس از تهران و مشهد محسوب می شود. اکثریت ساکنان تبریز آذری هستند. و به زبان ترکی آذربایجانی با لهجه تبریزی سخن می گویند.
تبریز تاریخ بسیار با فراز و فرودی داشته و از پایتختی و آبادی تا زلزله های مهلک و ویرانی کامل را تجربه کرده است. تبریز یکی از با سابقه ترین پایتخت های ایران در دوران مختلف تاریخی است. بنا بر شواهد تاریخی سنگ بنای تبریز به دوران اشکانی و ساسانی برمیگردد. اوج شکوفایی این شهر مربوط به دوره ایلخانان است که در این زمان، پایتخت قلمرویی پهناور از نیل تا آسیای مرکزی بود. پس از طی دوران ها و حوادث مختلف تبریز بار دیگر در دوره قاجار به شکوفایی رسید و در این دوره به عنوان مهم ترین و پیشروترین شهر ایران شناخته می شد. تبریز مبدأ بسیاری از تحولات اجتماعی، فرهنگی و صنعتی در دو سده اخیر در ایران بوده است، به طوری که این شهر مانع خاموشی انقلاب مشروطه در ایران شد و نقشی کلیدی در تحولات بعدی و روند مدرنیزه شدن کشور داشته است.
تبریز به عنوان شهر اولین ها، شهر بدون گدا، شهر زیرگذرها و روگذرها، پایتخت گردشگری اسلامی در سال ۲۰۱۸، امن ترین شهر ایران، سالم ترین شهر ایران، مهد سرمایه گذاری ایران، دومین شهر صنعتی ایران، دومین شهر دانشگاهی ایران، دومین شهر بلندمرتبه ساز ایران، دومین قطب علوم پزشکی ایران، دومین شهر در جذب گردشگر سلامت در ایران، شهر شکلاتی ایران، قطب خودروسازی ایران، قطب قطعه سازی ایران، قطب تولید موتور دیزل خاورمیانه، شهر جهانی بافت فرش و یکی از مهم ترین شهرهای مهاجرپذیر ایران شناخته می شود.
شهر تبریز در غرب استان آذربایجان شرقی و جنوب شرق جلگه تبریز قرار گرفته و با توجه به موقعیت طبیعی و جغرافیایی تبریز، این شهر از سردترین شهرهای ایران محسوب می شود که آب و هوای سرد و خشک کوهستانی دارد. بهترین زمان سفر به تبریز از نظر شرایط جوی، فصل تابستان است؛ آب و هوای تبریز در تابستان بسیار خنک و دلپذیر بوده، ولی در زمستان هوای شهر تبریز بسیار سرد و یخبندان است.
جاذبه ها و دیدنی های شهر تبریز
دیدن جاذبه های گردشگری و زیبایی های شهر تبریز در فصل های گرم سال برای گردشگران راحت تر و جذاب تر است. جاهای دیدنی تبریز، جاذبه های تاریخی تبریز و مکان های طبیعی تبریز و خود شهر تبریز دیدنی هستند و گردش در تبریز و ثبت خاطرات خوش از حضور در این شهر بسیار دلچسب خواهد بود.
باغ ائل گلی: استخر شاه یا ائل گلی تفرجگاهی بسیار دیدنی در شهر تبریز است که بازدید کنندگان بسیاری دارد. این مکان در دوره آق قویونلوها پایه گذاری شده و سپس در دوره صفویه گسترش یافته است. در دوران معاصر هم با اضافه شدن تفریحات جدید و ساخت هتل بر جذابیت آن افزوده شده است. امروزه از عمارت وسط این مجموعه بعنوان رستوران استفاده می شود.
بازار تبریز: بازار تبریز یکی از بزرگترین و زیباترین بازارهای سرپوشیده دنیاست و در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز ثبت شده است. سازه های آجری پیوسته، طاق ها و گنبدهای بلند بازار، کثرت تیمچه ها، استقرار تعدادی مدرسه و مسجد و سبک طراحی حجره ها، همگی بر زنده بودن و زیبایی این بازار افزوده اند. تیمچه مظفریه با سقف بلند و پنجره های کوچک و بزرگ رنگی، قشنگ ترین قسمت بازار تبریز است.
مسجد کبود تبریز: این مسجد از شاخص ترین نمونه های معماری دوران اسلامی است. این مسجد از دوران قراقویونلوها بر جا مانده و به دلیل استفاده از کاشی های آبی رنگ بسیار زیبا در ساخت آن به نام مسجد کبود شناخته می شود. کاشی های معرق فیروزه ای و لاجوردی، نقش و نگارهای اسلیمی و طراحی نوین هندسی، از خصوصیات برجسته در معماری مسجد کبود هستند. این مسجد را به نام نگین فیروزه بناهای اسلامی نیز یاد می کنند.
ارگ تبریز: ارگ تبریز که به نام ارگ علیشاه نیز شناخته می شود، از بناهای دوران ایلخانان مغول می باشد. این بنا در ابتدا به صورت مسجد بزرگی احداث شده بود اما در اثر جنگ های مختلف و زلزله های متعدد در این شهر تنها بخشی از دیوارهای آن باقی مانده است که به نام ارگ شناخته می شود. سبک معماری این بنا شیوه آذری است که بعد از دوران اسلامی به آذربایجان منسوب است.
مقبره الشعرا: این بنا که یادبودی از شاعران و بزرگان ادب مدفون در آن است و به عنوان نماد شهر تبریز نیز شناخته می شود از حدود 800 سال پیش محل دفن بیش از 400 تن از شاعر و ادیب و رجال نامی است. مقبره الشعرا همچنین موزه شعر و ادب تبریز نیز می باشد. محل دفن و قبر شاعر بزرگ پارسی و آذری محمد حسین بهجت تبریزی (شهریار) در داخل این مقبره می باشد. شاعرانی چون اسدی طوسی، قطران تبریزی، خاقانی شروانی، مجیر الدین بیلقانی، ظهیر الدین فاریابی، شاهپور نیشابوری، شمس الدین سجاسی، ذوالفقار شروانی، همام تبريزی، سلمان ساوجی، قطب الدين شيرازی، مغربی تبریزی، مانی شیرازی، لسانی شیرازی و شکیبی تبریزی از جمله بزرگان دفن شده در محل مقبره الشعرا هستند.
ربع رشیدی: از آثار و بقایای بجا مانده دوران ایلخانان مغول است که به دستور و همت وزیر لایق غازان خان، خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی احداث شده است. ساخت ربع رشیدی از نظر معماری مانند شهری کوچک بوده که مدرسه، مسجد، کتابخانه، مهمانسرا، حمام، دارالایتام، بیمارستان و... داشته است. ربع رشیدی نخستین و بزرگ ترین دانشگاه بین المللی ثبت شده در جهان است، بنایی فرهنگی که به دلیل وسعت و بزرگی در زیربنای سازه ای و امکانات موجود همانند شهری کوچک بوده است.
کوه عینالی: پارک جنگلی عینالی بر فراز رشته کوه سرخاب در ناحیه شمالی شهر تبریز قرار دارد. در بالاترین قسمت این رشته کوه بقعه ای قرار دارد که آن را منسوب به دو تن از فرزندان حضرت علی (ع) به نام های عون بن علی و زید بن علی می دانند. این بنا در گذشته آتشکده و عبادتگاه بوده است و در طول دوران های مختلف بر اثر حمله عثمانی ها و همچنین زلزله چندین بار تخریب و مجددا بازسازی شده است. در سال های اخیر با ایجاد امکانات رفاهی و تفریحی در اطراف این کوه آن را تبدیل به تفرجگاهی دلپذیر نموده است.
روستای صخره ای کندوان: یکی از دیدنی های تبریز روستای کندوان در 55 کیلومتری این شهر و در پای کوه سهند است. شکل گیری روستای کندوان و صخره های کله قندی آن مرهون فعالیت آتشفشانی کوه سهند است. کوه سهند یکی از مهم ترین كوه های آتشفشانی خاموش ایران است. شهرت این روستا بدلیل وجود خانه های دستکند در آن است که در حدود 700 سال قدمت دارد. آب و هوای مطبوع کوهستانی، وجود رودخانه پرآب، مناطق ییلاقی اطراف روستا و باغات سرسبز منطقه از دیگر جذابیت های این روستای ییلاقی است.
شهر تبریز دارای جاذبه ها، مکان های توریستی، ییلاق های خوش آب و هوا و مراکز مهم و دیدنی فرهنگی و تاریخی بسیاری است، به طوری که برای بازدید از همه این جاذبه ها و دیدنی ها باید چند روزی را در این شهر سپری کرد. علاوه بر مکان های دیدنی که در بالا از آن ها یاد شد گردشگران می توانند از موزه تبریز، خانه مشروطه، خانه پروین اعتصامی، بنای شهرداری، خانه استاد شهریار، کلیسای مریم مقدس، حمام نوبر، مدرسه رشدیه، موزه سفال تبریز، فرش سنگی تبریز، یانیق تپه، کوه سهند، و ییلاق های اطراف تبریز دیدن نمایند.
معروف ترین غذاهای شهر تبریز
شهر تبریز بدلیل دارا بودن موقعیت خوب جغرافیایی و برخورداری از موهبتهای طبیعی دارای تنوع غذایی نیز هست. غذاهای تبریزی بسیار با حوصله و سلیقه آماده و طبخ می شوند و عطر و بوی خاصی دارند. آشپزان تبریزی غذا را با عشق و لذت درست می کنند و با حوصله به آن می رسند تا جا بیفتد.
کوفته تبریزی: ترکیب گوشت چرخکرده به همراه لپه و سبزیجات معطر که با مواد مختلفی پر و پخته می شود.
کباب بناب: از گوشت چرب گوسفندی تهیه می شود.
دلمه برگ مو: ترکیب گوشت، لپه و سبزیجات معطر که در برگ مو پیچیده و طبخ می گردد.
کوکو لوبیا سبز: کوکویی که با لوبیا سبز و هویج و زرشک و سیب زمینی می پزند.
آش اوماج: آشی که از سبزیجات و حبوبات و خمیرهای ریز خشک شده درست می شود.
آش میوه: آشی که با حبوبات و سبزیجات و میوه خشک هایی مانند آلبالو، آلو و قیصی طبخ میگردد.
قورما شورباسی: آبگوشتی که به آن تره و تخم مرغ اضافه می کنند.
قارنی یاریخ: بادمجان شکم پر با گوشت و مخلفات است.