جاذبه های گردشگری گرجستان
گرجستان کشوری واقع در قفقاز جنوبی است که از غرب با دریای سیاه، از شمال با روسیه، از جنوب شرق به جمهوری آذربایجان و از جنوب با ترکیه و ارمنستان هم مرز است. مساحت گرجستان ۶۹٬۷۰۰ کیلومتر مربع می باشد. پایتخت این کشور تفلیس و شهرهای مهم آن کوتائیسی، باتومی، روستاوی، زوگدیدی، گوری و پوتی می باشند. واحد پول گرجستان لاری گرجی (GEL) است.
گرجستان یکی از کشورهایی است که در هر دو قاره اروپا و آسیا قرار دارد. مردم گرجستان، مسیحی ارتدکس و پیرو کلیسای ارتدکس گرجی هستند. گرجی ها به زبان گرجی کارتولی سخن می گویند که زبان رسمی کشور گرجستان است و با الفبای گرجی نوشته می شود که یکی از چهارده الفبای موجود در جهان می باشد. فرهنگ غالب گرجستان فرهنگ مردم گرجی است که عنصر اصلی فرهنگ قفقاز بوده و وجوه مشترکی نیز با فرهنگ های سایر اقوام قفقاز داراست. فرهنگ گرجستان جزو غنی ترین فرهنگ های دنیاست.
گرجستان در زمان باستان با نام ایبریا شناخته می شده است و امروزه در اکثر زبان ها با اشکال گوناگون واژه یونانی "گِئُرْگیا" (Georgia به معنای کشاورزی) شناخته می شود.
از زمان بنیان پادشاهی گرجستان باستان یا همان ایبریا توسط پارناواز یکم در سده چهارم پیش از میلاد تا زمان حمله مغول به گرجستان در سده ۱۳ میلادی، دوره صلح و آرامش در تاریخ گرجستان است و از حمله مغول به بعد، گرجستان تاریخی پر فراز و نشیب را با ایستادگی در برابر حملات ایرانیان، عثمانی ها و روس ها گذرانده که واپسین مورد آن حمله روسیه به گرجستان در سال ۲۰۰۸ میلادی است.
کشور گرجستان از اقلیم منحصر بفردی برخوردار است، به این معنی که چهار فصل سال بخوبی در آن دیده می شود، به طوری که در یک زمان در کناره های دریای سیاه هوای تابستانی در میان نخل ها حاکم است؛ در تپه ماهورهای پایکوهی، رویش علف های تازه و گل های بهاری، و در کوهستان، مه غلیظ همچون ابری که با ریزش برف و باران همراه است، وجود دارد.
اما کوه های قفقاز بزرگ همچون قازبگی و دیگر کوه ها، از برف ضخیم پوشیده شده اند. در مجموع آب و هوای گرجستان تابعی است از موقعیت جغرافیایی این سرزمین و توده های هوای اشباع شده از بخار آب دریای سیاه که از سمت غرب وارد قفقاز و غرب گرجستان شده باعث بارندگی متناوب می شود و با از دست دادن نسبی رطوبت از رشته کوه های سورامی، مسختی و ارسیانی وارد شرق گرجستان می شود. شاید به همین دلیل است که قسمت شرقی گرجستان بارندگی کمتری را دریافت می کند و آب و هوای آن خشک تر است. گرجستان سرزمینی کوهستانی است و بیش از 80 درصد آن را کوه ها و تپه ماهورها پوشانده اند.
جاذبه ها، گردشگاه ها و دیدنی های گرجستان
پل صلح تفلیس: این پل 150 متری بر روی رود کر قرار گرفته است. چراغ هایی که در پل به کار رفته اند کمی قبل از غروب آفتاب روشن می شوند و انعکاس مسحورکننده ای روی آب ایجاد می کنند. شب ها برنامه هایی مثل موسیقی کلاسیک و رقص آب در این مکان برگزار می شود.
خیابان روستاولی و میدان آزادی تفلیس: بسیاری از مراکز خرید، هتل ها، کافه ها، گالری ها و موزه ها در اطراف همین میدان قرار دارند. در سمت غربی میدان آزادی، خیابان معروف روستاولی است که چیزی مثل خیابان استقلال استانبول ترکیه به حساب می آید. در جشن کریسمس تزئیناتی مثل چراغ های رنگارنگ، لوسترهای کریستالی و ریسه های نورانی، منظره خیال انگیزی را در میدان ایجاد می کند.
کارتلیس ددا یا مجسمه مادر: این مجسمه 20 متری آلومینیومی بر فراز تپه های سولالاکی قرار دارد. در دست راست بانوی گرجی شمشیری به تعبیر سلحشوری و تهدید دشمنان، و در دست چپ او جامی به معنای خوشامدگویی به مهمانان قرار دارد. ساخت این مجسمه در سال 1958 به مناسبت جشن 1500سالگی شهر تفلیس انجام شد.
برج ساعت تفلیس: یکی از نمادهای محله قدیمی و البته یکی از شاخص ترین مکان های دیدنی تفلیس برج ساعت است. هر روز راس ساعت 12 فرشته ای از در ساعت بیرون می آید و با چکش به زنگ ضربه می زند و علاوه بر ظهر، هر روز ساعت 7 عصر نیز نمایش کوتاه عروسکی با نام چرخه زندگی در مقابل این برج اجرا میگردد.
محله حمام های تفلیس: حمام های تفلیس در بافت قدیمی شهر و محله آبانتوبانی قرار دارند. بنای این حمام ها به سبک شرقی کلاسیک ساخته شده است.
کلیسای جامع تثلیث: یکی از بناهای باشکوه و دیدنی تفلیس کلیسای تثلیث یا سامِبا است. ساختمان تثلیث بزرگترین کلیسای ارتدکس جهان و سومین کلیسای مرتفع ارتدکس جهان است. ارتفاع 97 متری، معماری تاریخی سبک بیزانس، نقاشی های گروهی کلیسا، کف سنگ مرمر و تزئینات موزائیک، یک ترکیب باشکوه از این کلیسا ساخته است، این بنا متشکل از 9 کلیسای کوچک است. علاوه بر این، 5 کلیسای دیگر در طبقات زیرین ساختمان قرار دارند.
از دیگر جاذبه های دیدنی شهر تفلیس می توان به یادبود تاریخ گرجستان، شهر سنگی اوپلیستسیخه، پارک آبی تفلیس، پارک ریکه تفلیس، شهربازی متاتسمیندا، موزه ملی گرجستان، موزه هنرهای تفلیس، خانه اپرای پالیاشویلی، دریاچه لیسی، دریاچه لاکپشت تفلیس و سد ژینوالی اشاره کرد.
شهر باتومی، پردیس گرجستان
باتومی شهری بندری در ساحل دریای سیاه است که به لطف زیبایی های طبیعی و اقدامات مسئولین محلی به یکی از بهترین جاذبه های گردشگری گرجستان تبدیل شده است. گردشگران از سراسر دنیا می توانند از جاهای دیدنی باتومی مثل دلفیناریوم، باغ گیاه شناسی، بلوار باتومی، میدان اروپا، مجسمه علی و نینو و برج الفبا دیدن کنند.
سایر جاذبه ها و شهرهای دیدنی گرجستان
کشور گرجستان دارای زیبایی های طبیعی و باستانی و مصنوعی زیادی است از جمله متسختا، پایتخت باستانی گرجستان که تا قبل از قرن ششم میلادی و پایتخت شدن شهر تفلیس، این شهر پایتخت گرجستان بوده است. صومعه گلاتی از دیگر جاهای دیدنی گرجستان است که آن را شاهکار عصر طلایی گرجستان می نامند. واردزیا، مجموعه ای از خانه های غار شکل که در قرن دوازدهم میلادی به دستور شاه تامار (نخستین پادشاه زن گرجستان) برای مقابله با حمله مغولها در دل کوه و در جنوب غربی کشور گرجستان و در امتداد رودخانه مکتواری ساخته شده اند.
چیاتورا، مهمترین شهر معدنی گرجستان و صاحب بزرگترین معدن منگنز جهان، شهر سنگی اوپلیستسیخه، شهری با قدمی ۲۵۰۰ ساله که تماما از سنگ ساخته شدهاست. کلیسای ترینیتی گرگتی و مجموعه داویت گارجا تفلیس که به عنوان یکی از بزرگترین مجموعه های صومعه در گرجستان شناخته می شود، و دهها شهر و روستای دیدنی دیگر که می تواند برای هر بیننده ای جذاب و چشم نواز باشد.
غذاهای گرجستان
از مکانها و آثار بسیار دیدنی گرجستان که بگذریم، غذا نیز بخشی جدا نشدنی از جاذبه های گردشگری کشور گرجستان است. غذاهای گرجستانی به سبک خاص و منحصر بفرد گرجی ها آماده و طبخ می شود. در پخت غذاهای گرجستانی از گوشت، سبزیجات، میوه و ماهی تازه به وفور استفاده می شود. همچنین استفاده از محصولات لبنی به همراه غذا در گرجستان بسیار مورد علاقه مردم گرجی می باشد. اسامی زیر همگی از غذاها و تنقلات معروف گرجستان می باشند که چشیدن هر کدام از آنها لطف ویژه ای دارد.
- خاچاپوری
- خینکالی
- بادریجانی نیگوزیت
- آجاپساندالی
- سوپ خارچو
- پخالی
- لوبیانی
- کباب متسوادی
- ساتیسوی مرغ
- چکمرولی
- آجاپ سندل
- اجاخوری
- چرچخلا
- کلاپی یا همان لواشک گرجی
- میوه های خشک شده مثل آلو، خرمالو، زردآلو و سیب